Beth Haim – Coronel paviljoen

 

Beth Haim is de oude Joodse begraafplaats in Ouderkerk aan de Amstel. In maar liefst 4 eeuwen tijd vonden bijna 30.000 leden van de Portugees-Israëlitische Gemeente in Amsterdam er hun laatste rustplaats. Zo liggen er de ouders van filosoof Baruch Spinoza, ondernemer Maup Caransa, rabbijn Jacob de Aaron Asportas, de zwarte slaaf Elieser en Ajax-voorzitter Uri Coronel.

De begraafplaats, 4 ha groot met ongeveer 28.000 graven, is een Rijksmonument. Alleen al het feit dat deze plek in de Randstad, buiten het bereik van de oprukkende stad en modernisering is gebleven, maakt haar bijzonder en uniek. Dat zij nog steeds wordt gebruikt, betekent dat dit de oudste nog in gebruik zijnde Joodse begraafplaats in de Westerse wereld is.

Wij werden benaderd door Herman Kossmann met de vraag of wij verschillende natuurstenen onderdelen voor het Coronel paviljoen konden maken. Het ging om een plaquette, wasbak, naambord, bankje en het reproduceren van een oude gedenksteen. Het project sprak ons direct aan. Zeker gezien de historische waarde en de uitdagende complexiteit van de plaquette.

Na meerdere verkennende gesprekken met Herman zijn we uitgekomen op de definitieve ontwerpen. De plaquette met daarin de plattegrond van Beth Haim en aansluitend Ouderkerk aan de Amstel was zeer complex. De totale maat van de plaquette is 3 x 3 meter met een dikte van 8 cm. In deze platen hebben wij een zeer gedetailleerd 2,5D plattegrond inclusief bijbehorende teksten gefreesd. Dit is een heel bijzonder stukje vakmanschap niet eerder uitgevoerd in Nederland!

Daarnaast hebben we in hetzelfde materiaal een prachtige massieve wasbak en massieve zitbank gemaakt. Ook het naambord dat verwerkt is in het paviljoen hebben wij van hetzelfde materiaal gemaakt. Hierdoor ontstaat er eenheid in kleuren en materiaalgebruik.

Gedurende het gehele project was er continu communicatie met Herman Kossmann,  zijn team en Jan Loerakker. Alle onderdelen hebben we op locatie ingemeten en 3D getekend. Nadat de verschillende onderdelen gereed waren, hebben wij ook zorggedragen voor montage en plaatsing. Niet alleen het in de werkplaats maken van de onderdelen was complex. Ook het plaatsen en monteren vereist vakmanschap en ervaring.

Bijzonder is ook het fragment van een oude gedenksteen die wij gereproduceerd hebben. Aan de hand van een 3D scan van de oude gedenksteen hebben wij een fragment hiervan 3D gefreesd. Voor de reproductie is hetzelfde marmer gebruikt als waar de oorspronkelijk gedenksteen van gemaakt is. Dit fragment is tentoongesteld in het Coronel paviljoen in een speciaal ontworpen vitrine.

Bijzonder is ook dat het Coronel paviljoen is opgenomen in het jaarboek “Architectuur in Nederland 2021/2022” als één van de projecten van de belangrijkste projecten in Nederland van de afgelopen 2 jaar.

Heeft u een vraag naar aanleiding van dit project, of heeft u zelf een project waarbij onze expertise benodigd is, neem dan contact met ons op.

Recente projecten

Recente projecten

Voor een overzicht van een deel onze recente projecten kijkt u op onze projectenpagina's
Design

Design

Regelmatig wordt Gouda Natuursteen benadert door designers met de vraag of het mogelijk is om bepaalde voorwerpen in natuursteen, of een aanverwant materiaal te frezen en af te werken.
Zaagservice

Zaagservice

Wij zagen door u aangeleverde steenachtige materialen op maat. Tuintegels, aanrechtbladen, vensterbanken en nog veel meer...
3-d Scannen & frezen

3-d Scannen & frezen

Wij kunnen de meest uiteenlopende vormen en beelden 3D frezen in steen. Of het nu gaat het om een lichaamsdeel, een bloem, of een auto.

Volg ons op Instagram

Direct contact met ons opnemen

Heeft u een vraag, aarzel niet en neem nu contact met ons op (bellen mag uiteraard ook)

email address:
Homepage:
URL:
Comment:

:
:
*:
:
:
 
 
:
 
 
Max. bestandsgrootte: 1024 Kilobyte
Toegestane bestandstypen: jpg,gif,png,tif,bmp,pdf

 Volledige eigen productie van: marmer, graniet, Belgisch Hardsteen, composiet & keramiek.

Dealer van: Moeller Stone Care, Ceasarstone, Silestone, Cambria, Neolith, Dekton, Laminam, Reginox

3D frezen, 3D design, CNC frezen, CNC zagen

Gouda natuursteen - Hanzeweg 8 - 2803 MC Gouda - 0182 - 514 683 - info@goudanatuursteen.nl

Algemene voorwaardenPrivacyverklaring

 Volledige eigen productie
marmer, graniet, Caesarstone & Laminam.

3D frezen, 3D design,
CNC frezen, CNC zagen

 

Gouda natuursteen
Hanzeweg 8
2803 MC Gouda
0182 - 514 683
info@goudanatuursteen.nl

© 2020 De Goudse Wolf