Een generatiesoude steenhouwerfamilie


Jarenlange ervaring en kennis op het gebied van natuursteen zitten verweven in de familie Overkamp. In 1930 is de eerste Piet Overkamp begonnen met een steenhouwerij aan de Lange Groenendaal in het centrum van Gouda. De familie Overkamp woonde toen ook boven de steenhouwerij. Destijds was dit één van de weinige elektrische steenhouwerijen in Nederland..


Vervolgens kwam diens zoon, Piet Overkamp jr. in de steenhouwerij werken. Na een inktzwarte periode in de geschiedenis van 1940 t/m 1945 overleefd te hebben werd Piet Overkamp opgeroepen om Nederland te dienen in Nederlands-Indië. Nadat Piet Overkamp meer dan vier jaar gediend had, ging hij bij terugkomst in Nederland verder in het familiebedrijf werken en heeft uiteindelijk de steenhouwerij in 1952 met succes overgenomen.
 

De zoon van Piet Overkamp jr., Peter Overkamp, de derde generatie kwam van kleins af aan al regelmatig in het bedrijf van zijn vader om kleine klusjes te doen. Peter Overkamp kwam in eerste instantie niet in de steenhouwerij werken, maar startte na de M.T.S. zijn eigen aannemingsbedrijf. Uiteindelijk bleek ook dat er “stof” door Peters aderen stroomde en nam uiteindelijk de steenhouwerij in 1990 over en ging zich volledig richten op de steenhouwerij en is tot op de dag van vandaag actief in de steenhouwerij. Peter Overkamp is bovendien met het bedrijf verhuisd van de Lange Groenendaal naar de Nijverheidsstraat in Gouda waar wij nog steeds gevestigd zijn.


De zoon van Peter Overkamp, Peter Overkamp jr., werkte tijdens het voortgezet onderwijs regelmatig naast zijn andere bijbaantjes in de steenhouwerij en deed eenvoudige klusjes. In eerste instantie ging Peter jr. na het behalen van zijn gymnasium diploma aan het Coornhert Gymnasium iets heel anders doen dan in de steenhouwerij werken, namelijk bij een groot accountantskantoor werken en tegelijkertijd studeren aan NIVRA-Nyenrode voor accountant. Hier heeft Peter jr. veel ervaring opgedaan op bedrijfseconomisch gebied. Toch was er altijd al de interesse in het familiebedrijf. In 2006 is Peter bij de steenhouwerij in dienst gekomen. Peter jr. heeft zich inmiddels het vak met veel passie eigen gemaakt en zijn vakdiploma’s behaald.
Inmiddels meer dan 80 jaar aan ervaring en kennis verder zijn wij met de tijd meegegroeid. Veel zaken zijn veranderd in de loop der tijd, maar sommige zaken ook helemaal niet. Zo zijn de machines, de gereedschappen, werkomstandigheden, huisvesting, hoeveelheid materialen etc. in de loop der tijd in positieve zin veranderd. Kwaliteit, passie en vakmanschap zijn echter onze kernwaarden die in de loop der tijd niet veranderd zijn. 
 

Laatste nieuws

Freeswerk Eindhoven

 

Op 15 november 2016 is in Eindhoven een schoorsteen geplaatst in de vorm van een wol

...

lees meer

Mierenproject Breda

 

Over een lengte van tweehonderd meter zijn er in totaal achthonderd stoeptegels met

...

lees meer


Deel deze pagina: